Voordat je een vastgoedfinanciering afsluit is het als belegger of mkb-ondernemer goed om precies te weten welke kosten hierbij komen kijken. Bij het aanvragen van een vastgoedfinanciering wordt vaak vooral naar de rente gekeken, maar dit is slechts een deel van het totale plaatje. Wat omvatten je totale financieringslasten precies? En welke slimme keuzes kun je maken om deze lasten zo laag mogelijk te houden? We leggen het je uit in deze blog.
Rente is simpelweg de vergoeding die je betaalt aan de financier voor het geld dat je leent. Dit percentage wordt berekend over het openstaande leenbedrag. Veel ondernemers focussen zich vooral op de hoogte van de rente, maar dit vertelt je niet alles over de totale financieringslasten die je moet dragen na afsluiting van je vastgoedfinanciering.
Naast rente heb je dus te maken met financieringslasten. Hierbij gaat het niet alleen om rentekosten, maar ook om aflossingen en eventuele bijkomende kosten, zoals administratie- of afsluitkosten. Deze lasten kunnen flink oplopen en hebben een directe impact op je maandelijkse cashflow.
Banken willen graag dat je jouw lening zo snel mogelijk aflost, terwijl een aflossingsvrije lening veel slimmer kan zijn. Voor een ondernemer die wil groeien met zijn bedrijf, is aflossen niet altijd een goede optie. Wanneer je je vastgoed financiert met eigen middelen, zit er veel kapitaal vast in stenen. Dit geld kun je niet inzetten ten behoeve van groei. Met een aflossingsvrije lening houd je de maandlasten laag, waardoor je meer financiële ruimte hebt om te ondernemen of te investeren.
Een aflossingsvrije lening kan je dus helpen om jouw financieringslasten laag te houden. Bij een aflossingsvrije lening betaal je namelijk alleen rente en los je niet af. Dit betekent lagere maandlasten, waardoor je meer financiële ruimte hebt voor je onderneming of vastgoedportefeuille. De aflossing vindt aan het einde van de looptijd plaats, wat zorgt voor meer flexibiliteit op de korte termijn om bijvoorbeeld te investeren in je bedrijf.
Stel dat je €100.000 per jaar aflost, terwijl je dat geld kunt inzetten om een extra medewerker aan te nemen. Wellicht genereert die medewerker meer winst dan de aflossing kost, waardoor je de verdiencapaciteit van je organisatie vergroot.
Jouw situatie en doelen bepalen welke financiering het beste aansluit. Het begint bij het in kaart brengen van jouw financieringslasten. Kijk kritisch naar de financieringsstructuur van je vastgoed. Wat is je pand waard en wat kost het je? Let daarbij op meer dan alleen rente, maar neem hierin ook de aflossingen mee. Als je bijvoorbeeld in twintig jaar de lening volledig aflost, stop je 5% van de waarde per jaar in aflossing. Maar dat geld kan je misschien beter inzetten in je bedrijf en daar laten renderen. Het gaat erom dat je aflost omdat het kan, niet omdat het moet.
Bij Bufr kijken we verder dan alleen de rente. We analyseren je totale financieringslasten en bieden oplossingen die passen bij jouw financiële situatie. Onze focus op aflossingsvrije leningen is daar een goed voorbeeld van. Zo zorgen we ervoor dat je grip hebt op je cashflow, zonder dat je je druk hoeft te maken over onverwachte lasten.
Bel 0513 644466 om te sparren over jouw situatie. Met veel plezier ga ik samen op zoek naar de juiste financieringskeuze voor jou!