Makkelijk lenen & investeren
Vastgoed als onderpand
Van A tot Z verzorgd
Makkelijk lenen & investeren
Vastgoed als onderpand
Van A tot Z verzorgd

Aflossen; een straf of een zegen?

Voor u als MKB-adviseur zal het aflossen op vastgoedfinancieringen vaak een onderwerp van discussie en overweging met uw klanten zijn. Er zijn verschillende perspectieven op dit vraagstuk, en het is belangrijk om de voordelen en nadelen zorgvuldig af te wegen op de situatie van uw klant. In deze blog zullen we de argumenten verkennen voor zowel het wel als niet aflossen op vastgoedfinancieringen, met aandacht voor de financiële consequenties en de impact op de bedrijfsvoering van het MKB.

Een straf

Een van de belangrijkste voordelen van het niet aflossen op vastgoedfinancieringen is de mogelijkheid om lagere financieringslasten te behouden. Door de financiering intact te laten en de aflossingen te vermijden, behoudt het MKB-bedrijf een grotere cashflow. Dit kan waardevol zijn voor de bedrijfsvoering, vooral in tijden van economische onzekerheid.

Het aflossen op vastgoedfinancieringen kan echter ook leiden tot liquiditeitsbeperkingen. Door aanzienlijke bedragen te besteden aan aflossingen kan het MKB-bedrijf zijn beschikbare kapitaal verminderen, wat de groei of investeringsmogelijkheden kan beperken. Dit kan vooral problematisch zijn voor bedrijven die snel willen groeien of die te maken hebben met seizoensgebonden schommelingen in hun bedrijfsactiviteiten.

Daarnaast kan het aflossen van een financiering resulteren in het verlies van fiscale voordelen, zoals renteaftrek. Deze fiscale voordelen kunnen de financiële lasten verminderen en de belastingdruk verlagen.

Een zegen

Hoewel het vermijden van aflossingen op de korte termijn aantrekkelijk kan zijn, is het belangrijk om de gevolgen op de lange termijn te begrijpen. Door niet af te lossen, blijft de financiering langer openstaan en blijft het MKB-bedrijf langer gebonden aan hogere rentelasten.

Het aflossen op vastgoedfinancieringen heeft een belangrijk voordeel: het stelt bedrijven in staat om een schuldenvrije positie te bereiken. Het volledig aflossen van een financiering biedt gemoedsrust en verminderde financiële risico's.

Conclusie

Of aflossen op vastgoedfinancieringen een straf of een zegen is, hangt af van de specifieke situatie en doelstellingen van het MKB-bedrijf. Het vermijden van aflossingen kan de financieringslasten verlagen, de operationele flexibiliteit vergroten en de liquiditeit vergroten. Aan de andere kant kan het niet aflossen leiden tot langdurig hogere rentelasten en beperktere flexibiliteit op de lange termijn.

Een grondige analyse van de specifieke situatie, de cashflowbehoefte en de lange termijn doelen van het bedrijf is van cruciaal belang bij het nemen van een weloverwogen beslissing.

Onze visie

Uiteraard verschilt de noodzaak van het aflossen per type financiering. Bij financiering van activa met een relatief korte levensduur wil je voor het bereiken van het einde van de economische levensduur de lening afgelost hebben om voldoende ruimte te creëren voor vervolginvesteringen. Vanuit Bufr werken we enkel met vastgoed gerelateerde financieringen. Door waarde behoud van dit type activa komt er vermogen van de onderneming ‘vast’ te zitten als er een stevige aflossing of er sprake is van een lage LTV (Loan-to-Value). Een gezonde ICR (interest coverage ratio) is voor ons een belangrijk meetinstrument om te kijken of een belegger of ondernemer een de financieringslasten kan betalen. Aflossen mag altijd, maar hoeft niet.

Aanvraag indienen


Meer weten?

Heeft u meer vragen? Bekijk dan vooral de meest gestelde vragen. Staat uw vraag hier niet tussen? Wij helpen u graag verder. Neem gerust contact met ons op.

Aflossen straf of zegen