Makkelijk lenen & investeren
Vastgoed als onderpand
Van A tot Z verzorgd
Makkelijk lenen & investeren
Vastgoed als onderpand
Van A tot Z verzorgd

Is een pand kopen verstandiger dan huren?

De commerciële vastgoedmarkt kent net zoals de particuliere huizenmarkt een sterke krimp van het aanbod. Dit betekent dat er minder panden te koop aangeboden worden. Steeds meer ondernemers kopen een pand in plaats van het te huren. Is kopen dan ook verstandiger dan huren? Over het algemeen zijn, net zoals bij een woonhuis, de maandlasten van een gekocht pand lager dan die van een gehuurd pand. Toch brengt het kopen van een pand ook risico’s met zich mee. Wat de precieze voor- en nadelen van het kopen of huren van commercieel vastgoed zijn, bespreken we in deze blog.


‘Waardevaste’ investering

Op dit moment ontvangt men bij verschillende banken een negatieve rente over het spaargeld. Dit betekent dus simpelweg dat het vermogen minder waard wordt. Dat is natuurlijk zonde als je er iedere dag hard voor werkt. Als een commercieel pand aangekocht wordt is de kans dat het vermogen krimpt aanzienlijk kleiner. Als het pand goed onderhouden blijft en het zich in een goede omgeving bevindt, blijft de waarde normaal gesproken minimaal gelijk.


Lange termijn voordelen

Ook met het oog op de toekomst kan het verstandiger zijn om een bedrijfspand te kopen dan te huren. In de loop der jaren wordt er op de lening afgelost, waardoor je als ondernemer steeds meer de eigenaar van het pand wordt. In het geval van een lening met een langere looptijd is het een goede manier om als ondernemer voor je pensioen te sparen.


Vrijheid

Een ander voordeel va een eigen pand, is de vrijheid om te verbouwen en wijzigingen aan te brengen aan het pand. Als het pand gekocht is, zal dit geen probleem zijn. Ben je al als ondernemer zelf niet de eigenaar van het pand? Dan kan de verhurende partij de verbouwplannen dwarsbomen. Om als ondernemer volledig zelf te bepalen wat met het pand gebeurt, zal het pand gekocht moeten worden om de eigenaar te worden.


Geen lange huurcontracten

Verhuurders van commercieel vastgoed willen over het algemeen een huurcontract voor meerdere jaren. Dit betekent dat een ondernemer in principe aan het contract vastzit en dus weinig beweegruimte heeft. Maar wat als het bedrijf onverwachts hard groeit? Of een droompand op een andere locatie is ineens beschikbaar? En je hebt nog een huurcontract voor 4 jaar? Als een pand gekocht is, kun je als ondernemer zelf bepalen wanneer je het verkoopt. Op deze manier heb je veel meer flexibiliteit dan bij een langdurig contract.

Zijn er ook nadelen?

Zoals bovenstaande tekst duidelijk maakt, zijn er voordelige gevolgen van het kopen van commercieel vastgoed als ondernemer. Toch kan het kopen van een pand ook nadelen hebben, waardoor je als ondernemer in enkele gevallen duurder uit kan zijn.

Er wordt een lening voor langere periode aangegaan
Een hypotheek wordt vaak aangegaan voor een langere periode van soms wel tientallen jaren. Dat betekent dat de hypotheek ook betaald moet kunnen blijven worden. De zekerheid van een bedrijfspand die er voor een langere periode is, hoeft zeker geen probleem te zijn. Wel betekent dit dat er over een langere periode een stabiele omzet gedraaid moet worden om de hypotheeklasten te kunnen betalen.

Een pand heeft onderhoud nodig
Een lekkende riolering of kapotte verlichting. Natuurlijk hoop je als ondernemer daar niet op, toch komt het (helaas) regelmatig voor. En dan moet het opgelost worden. Als het pand gekocht is, ben jij als ondernemer verantwoordelijk en draai je zelf voor de kosten op. In het geval dat er gehuurd wordt, is de huisbaas in veel gevallen verantwoordelijk. Daarnaast dient het pand onderhouden te worden om de waarde te behouden. Dat betekent dus bijvoorbeeld af en toe een likje verf. Ook deze kosten zijn, in het geval dat het pand gekocht is, voor de ondernemer.

Mogelijkheden om te kopen

Als je als ondernemer de mogelijkheid hebt dan is kopen vaak interessanter dan huren. Het hebben van vastgoed is vaak een goede investering met een stabiel rendement.

Nieuwe financieringsmogelijkheden
Het nieuwe financieren, zoals Bufr dat doet, brengt nieuw perspectief voor (kleine) ondernemers. Waar banken vaak nul op rekest geven, biedt Bufr wel financieringsmogelijkheden. Door de financiering mogelijk te maken met de buffer van investeerders uit haar netwerk met een non bancaire zakelijke hypotheek. Snel, gemakkelijk en betrouwbaar. Met een gunstige rente en flexibilietit in aflossen biedt het nieuwe financieren mooie kansen. Door een pand niet volledig zelf te financieren maar met behulp van een zakelijke hypotheek creëer je bij succes misschien zelfs mogelijkheden voor een uitbreiding, of extra vestiging....