Makkelijk lenen & investeren
Vastgoed als onderpand
Van A tot Z verzorgd
Makkelijk lenen & investeren
Vastgoed als onderpand
Van A tot Z verzorgd

Strenger kredietbeleid zorgt voor financieringsuitdagingen bij MKB en beleggers

De afgelopen periode heeft de ECB (Europese Centrale Bank) onderzoek gedaan onder de Europese banken. Primaire conclusie is dat het economie vertragende beleid dat de ECB momenteel voert zijn vruchten begint af te werpen en dat de Europese banken behalve verhogingen van de rente’s ook de leenvoorwaarden ernstig aanscherpen. Hierbij vermeldt de ECB dat de vraag naar leningen lager wordt. Is hier dan sprake van verminderde vraag of juist van verslechtering van het (slechts deels in kaart gebrachte) aanbod?

Als snel groeiend direct lending platform is de groei van Bufr in financieringsvragen niet één op één te rijmen met het beleid van de ECB. We zien echter wel steeds vaker de financieringsonbereidheid van de banken. Zonder dat banken het uitspreken lijkt de bereidheid om ondernemers te helpen zich steeds vaker uit in onbereidheid verstopt in (te) strenge financieringsvoorwaarden en hoge tarieven.

Strenger kredietbeleid

In een doolhof van overregulering valt de gemiddelde MKB’er en/of belegger snel buiten de boot qua mogelijkheden. Niets in deze wereld is zwart/wit, zo ook niet een kredietbeleid. Vanuit Bufr geloven wij in een rechtvaardig kredietbeleid. Financieren waar mogelijkheden zijn, maar ook onderbouwd ‘nee’ zeggen daar waar geen aansluiting is bij het product wat Bufr biedt.

Met meer dan 30 jaar ervaring in zowel de financiële als de residentiële- en commercieel onroerend goed sector weten we als geen ander wat het economische klimaat voor invloed kan hebben op onze leners. Deze kennis en ervaring gebruiken we om passend te financieren en tegelijk sterke financieringskansen aan onze investeerders voor te leggen.

Hogere zekerheden

Het rapport beschrijft dat de Europese banken terughoudender zijn vanwege een toenemende angst voor een recessie en daarom minder bereidheid hebben om te financieren. Dit blijft een vreemde contradictie; de banken zijn bang voor een recessie en tegelijk halen ze de brandstof weg van de motor die deze moet voorkomen.

Dit geeft het gevoel dat men onder strikte voorwaarden en alleen met een uitzonderlijk hoge dekking het Nederlandse MKB net genoeg brandstof geeft om te blijven rollen, maar niet die liter extra om de eindstreep te halen. Het afgeven van een zekerheid bij een financiering moet voldoende zijn om de financier, of dat nu een bank is of een investeerder, voldoende comfort te geven dat deze zijn of haar geld terug kan krijgen.

Olifantenpaadjes

Direct Lending is een soort van olifantenpaadje in het financieringslandschap. Daar waar de markt een soms onlogische weg heeft aangelegd creëert de menigte wel een route die meer aansluit bij de wensen van gebruiker. Direct Lending is een wijze van financieren die de afgelopen jaren sterk groeit en waarbij ondernemend Nederland steeds meer aansluiting herkent bij haar wensen.

Kortom, zijn de banken nu echt bang voor een recessie, of sluit de bancaire dienstverlening niet meer aan bij het MKB?

Lees meer over lenen

Lees meer over investeren


Meer weten?

Heeft u meer vragen? Bekijk dan vooral de meest gestelde vragen. Staat uw vraag hier niet tussen? Wij helpen u graag verder. Klik hier om contact met ons op te nemen.

Strenger kredietbeleid