Makkelijk lenen & investeren
Vastgoed als onderpand
Van A tot Z verzorgd
Makkelijk lenen & investeren
Vastgoed als onderpand
Van A tot Z verzorgd

Wat is loan to value?

Loan to value, vaak afgekort tot LTV, is een van de eerste termen die u hoort in gesprekken over een hypotheek. Maar wat is de loan to value precies en waarom is het belangrijk om dit begrip te kennen? Dit leggen we u graag uit.

Loan to value

Loan to value betekenis

Loan to Value (LTV) is een getal dat de verhouding tussen het geleende bedrag en de waarde van het onderpand weergeeft. Dit getal drukken we uit in een percentage. Simpel gezegd: de LTV laat zien hoeveel u kunt lenen in verhouding tot de waarde van het onroerend goed. Deze verhouding is erg belangrijk voor zowel geldverstrekkers als geldleners, omdat het de risicobeoordeling van een lening beïnvloedt. Hoe lager de LTV, hoe kleiner het risico.

Loan to value hypotheek

Voor geldleners is het belangrijk om de LTV betekenis te snappen omdat deze invloed heeft op de hoogte van de hypotheek. Hoe hoger de LTV, hoe meer geld wordt uitgeleend en daarmee is het risico voor de geldgever hoger. In geval van een lagere LTV bij de hypotheek is er namelijk meer zekerheid dat de leensom wordt terugbetaald. Een hogere LTV (dus meer risico) leidt daarom tot hogere rentetarieven voor de lening. Daarom kán het voor geldleners handig zijn om te streven naar een lage LTV bij de hypotheek, om de kosten en risico's te minimaliseren.

Loan to value berekenen

Hoe komt de LTV nu precies tot stand? Het is vrij eenvoudig om de loan to value te berekenen. Dit gaat als volgt: LTV = (geleend bedrag / actuele marktwaarde van het onderpand) x 100%

Maximale LTV bij Bufr 75%

Bij Bufr hanteren wij een maximale LTV van 75%. Zo beschermen we beide partijen. Daarmee is er immers automatisch een buffer van 25% om bijvoorbeeld een eventuele waardedaling op te vangen. Dit verlaagt het risico voor alle partijen. Gemiddeld ligt de LTV bij een zakelijk pand zelfs op 70%.

Een praktijkvoorbeeld van LTV onder 75%

Stel, u wilt een hypotheek afsluiten voor een bedrijfspand ter waarde van €270.000 en u leent €200.000. De formule is dan: LTV = (€200.000 / €270.000) x 100% = 74%.

U leent dus 74% van de waarde van het zakelijke pand en u brengt 26% eigen vermogen in. Deze loan to value ligt onder de 75% en past dus in het Bufr-beleid.

Loan to value ltv

Meer liquiditeit met hogere LTV
Kiest u als geldlener voor een hogere LTV, bijvoorbeeld bij een herfinanciering terwijl uw vastgoed al (deels) vrij van hypotheek was? Dan heeft u de beschikking over meer liquiditeit. Het geld zit immers niet allemaal in uw bakstenen, maar is beschikbaar om andere aspecten van uw onderneming te financieren. Bijvoorbeeld voor het verduurzamen of renoveren van uw pand.

Minder rente met lagere loan to value
Ook een lage LTV kan interessant zijn, dan loopt de geldverstrekker minder risico en daarom betaalt u minder rente over de looptijd van uw hypotheek. Daarnaast houdt u meer eigen vermogen in uw vastgoed, waardoor u minder risico loopt bij eventuele waardedaling van het vastgoed.


Taxatie van het vastgoed is de fundering

Binnen de marges van de wet en het acceptatiebeleid van geldverstrekkers heeft u dus veel keuzes. Realiseert u zich wel: een professionele beoordeling van de vastgoedwaarde is dé fundering van élke gezonde financiering. Daarom maakt Bufr gebruik van uitgebreide vastgoedkennis binnen haar unieke taxatie netwerk.

Bereken hoeveel u kunt lenen

Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Bufr is een intermediair die investeerders en leners samenbrengt in bedrijfspand financieringen. Onze voordelen? We laten u – via onze quickscan - binnen 24 uur weten of we aan uw financieringsaanvraag kunnen voldoen. Bufr is snel, duidelijk en denkt graag met u mee. Doe vrijblijvend de quickscan als u wilt weten hoeveel u kunt lenen via Bufr.